Blog
09.06.2021.

Sve što trebate znati o hranilicama-stolicama za bebe

Kako vaša beba napreduje tako se prioriteti mijenjaju. Vrlo brzo je prošao period u kojem je beba ležala u krevecu ili puzala, sada je došla u fazu kada samostalno sjedi i vama je potrebna pomoć i način kako da olakšate svoje, a i bebine svakodnevne ritual. Stolica-hranilica za bebe je veoma korisna, funkcionalna i laka za upotrebu i održavanje. Pruža udobnost, te omogućava djetetu istraživanje i samostalnost za vrijeme obroka. 

 

Koju ćete hranilicu odabrati za vašu bebu zavisi od vaše finansijske situacije, kakve funkcije, karakteristike i dizajn želite da ima hranilica. Veličina hranilice je bitna jer što je sjedište veće znači da će beba moći duže da je koristi. Ako živite u manjem stambenom prostoru karakteristika hranilice da može da se rasklopi može biti izuzetno bitan faktor prilikom izbora. Također, neke hranilice imaju točkiće pa su praktične jer olakšavaju prebacivanje iz prostorije u prostoriju. Sklopivost hranilice je bitna i ako planirate da je prenosite autom ili da je ostavite u ostavi za drugo dijete. 

Koji tipovi stolica za hranjenje postoje?
Postoji četiri tipa stolica za hranjenje:

1. Drvena stolica: kod drvene stolice se ne podešava naslon i samim tim je možete koristiti od bebinog šestog mjeseca kada može da sjedi i kada počinje da jede čvrstu hranu. Na nekim drvenim stolicama visina može da se podešava.

Postoje stolice koje u svom sklopu imaju i sto, pa mogu da se koriste kao hranilica za manju dijecu tako što se stolica postavi na osnovu stola, a mogu i da se odvoje pa da se sto i stolica koriste odvojeno. Ova vrsta hranilice je dosta stabilna i samim tim i bezbjedna za dijete. Sjedište stolice je uvijek obloženo sunđerom radi udobnosti, takođe posjeduje i obavezne pojaseve.

2. Stolica za metalnom konstrukcijom: Ovaj tip stolica ima metalnu osnovu na kojoj se nalazi sjedalica za hranjenje koje su uglavnom izrađene od plastike. One imaju više funkcija od drvenih stolica, lakše su za održavanje, praktičnije za sklapanje i odlaganje.

3. Stolica sa plastičnom konstrukcijom: Ove stolice imaju kombinaciju metalne i plastične konstrukcije. One su najpraktičnije jer imaju najviše mogućnosti kao što su podesivost naslona, visine, točkove za transport i lake su za sklapanje i odlaganje.

4. Stolica koja se pričvrsti za sto: Ovaj tip stolice nema konstrukciju nego ima samo sjedište. Veoma su praktične za transport i uvijek je možete imati kod sebe kada idete negde u posjetu, isto tako veoma je praktična za putovanja, ukoliko ste u restoranu možete je pričvrstiti za sto. Nije glomazna i laka je za prenos i montiranje. Mana ovih stolica je što dijete ne može dugo da ih koristi, odnosno dijete koje je starije zbog težine neće moći da sjedi jer sto neće moći da drži težinu.

 Gdje pronaći najadekvatniju hranilicu za dijete?

Ono najvažnije je da odredite kakav vam tip hranilice treba i da nam se javite. Kada saznate kakvu želite stolicu, kao i kako će se uklopiti u vaš enterijer, ostaje samo da izaberete odgovarajući model. Također, možete pogledati i da li je na akciji. Zadovoljstvo, kao i napredak vašeg djeteta u vašim je rukama. Bojprom tim vam je na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci