Blog
16.06.2021.

Kako opremiti sobu za bebin dolazak?

Bilo da napravite baby kutak u sklopu vaše sobe ili imate posebnu sobu za bebu, i jedno i drugo podjednako iziskuje pažnju i vrijeme. Svaki roditelj uloži mnogo ljubavi i truda u te slatke pripreme za doček svoga djeteta, ali mu je svaka olakšica u pripremama i kupovini stvarčica potrebna.  Kako god da odlučite, morate da obratite pažnju na neke osnovne stvari.

Soba ili kutak gdje beba boravi trebao bi biti funkcionalan, osunčan i  da ima mogućnost dobrog provjetravanja jer je kvalitet i temperatura zraka za bebu veoma važna. U zimskim mjesecima se prostorija treba grijati do određene temperature, ali i provjetravati.

 

Kakav namještaj izabrati u bebinoj sobi?

Dobro trebate razmisliti šta ćete sve u ovoj prostoriji raditi s vašom bebom i da ovaj raspored treba poslužiti u dužem periodu, minimalno u trajanju godinu dana. U svakom slučaju, pazite da prostor ne zatrpate nepotrebnim ukrasima i velikim brojem igračaka. Najbitnije što trebate imati u sobi novorođenčeta su: krevetić ili kolijevka, komoda za presvlačenje i komoda za bebinu odjeću i pelene.

Tačno ovim redoslijedom bi bilo najpravilnije da složite namještaj u prostoru. Idealno bi bilo da na ovome mjestu imate sve dostupno na dohvat ruke, kako ne bi morali kada krenete s previjanjem odlaziti u drugu sobu po ručnik, gazu, kremu ili robicu. Naravno, radi se o idealnim okolnostima, ako vaš prostor to dopušta.Ovom popisu bitnog namještaja dodali bismo udobnu fotelju ili sofu na kojoj ćete moći bebu dojiti i uspavljivati, čitati mu priče za laku noć, te ako postoji mogućnost u istoj prostoriji kupati bebu. Sofa će vam dobro doći i ako će vam u prvim sedmicama bebinog života u pomoć priskočiti mama ili svekrva, koje će prenoćiti i trebati ležaj.

Najvažnija stavka sa popisa osnovnih komada namještaja za bebinu sobu je definitivno dječji krevetić. Možete se odlučiti za klasičan dječji krevetić ili za kolijevku za koju ipak trebate imati na umu da će je beba brzo prerasti. Razni su modeli krevetića dostupni na našem web shopu, neki modeli su praktičniji jer imaju pomične stranice koje se mogu spustiti ispod krevetića, a krevetić se onda može spojiti s roditeljskim krevetom. Neki od modela imaju ugrađene ladice i police za pospremanje raznih potrepština, podnicu podesivu po visini, a neki krevetići mogu rasti sa vašim djetetom, odnosno uz kupovinu dodatnih nastavaka mogu se produživati i pratiti djetetov rast.

Uz odabir krevetića potrebno je odabrati i madrac pravilne veličine, a na raspolaganju su vam i razni dodaci za krevetiće poput baldahina (koji može biti praktičan ljeti zbog veće dnevne svjetlosti i dosadnih komaraca), tekstilni setovi za krevetić koji prikrivaju stranice krevetića i setovi posteljine.

 

Jastuk za dojenje jedna je od stvari koja se nađe na popisu želja većine trudnica. Multifunkcionalan je, a na tržištu danas se nalaze različiti modeli, modernih boja i širokog izbora punjenja što ga čini posebno atraktivnim proizvodom.

Kako sam naziv kaže, glavna namjena ovog jastuka je pomoć pri dojenju. Pruža potporu majčinoj kralježnici te lako podiže bebu do razine dojke čime je lakše osigurati ispravan hvat bradavice. Kada se majka udobno namjesti i opusti to će pomoći da mlijeko krene.

Baby Gnijezdo

U trenutku kada beba dođe na ovaj svijet, ona traži osjećaj zaštićenosti i uljuljkanosti kakav je osjećala i u majčinom stomaku. To je stanje koje joj je poznato, s kojim se osjeća sigurno i kada su ti uslovi  zadovoljeni, moći će se lakše umiriti.

Gnijezdo je izbor mnogih roditelja kada je riječ o zajedničkom spavanju, igri, putovanjima s djetetom, maženju, smanjivanju rizika da će se beba sama otkotrljati i slično. Dobar su izbor za polako uvođenje samostalnog spavanja u krevetiću, na prijelazu iz dječjeg u onaj bez ogradice jer smanjuju mogućnost pada s kreveta, a brojni su roditelji pronašli i neke vlastite prednosti ovih gnijezda koje savršeno funkcionišu s njihovom bebom.

Nakon što odredite raspored u sobi, razmislite želite li obojati zidove, nešto na njima nacrtati ili ih ukrasiti predivnim zidnim naljepnicama. Provjerite u kakvom je stanju pod, želite li ga prekriti tepisonom ili mekanim tepihom. Beba će za čas početi puzati, svakako savjetujemo da na samom početku osigurate utičnice sigurnosnim nastavcima, da kablove odignete od poda i da osigurate sav namještaj koji bi se mogao prevaliti na bebu.

Bebe u prvim mjesecima svoga života vide mutno i jedino što mogu razlikovati su jaki kontrasti. Imajte i to na umu kod uređenja dječje sobe - razmislite o tamnim zavjesama ili tepihu u kontrastnoj boji, ali i kod odabira dodatne opreme poput mobila za krevetić koji može imate detalje u jarkim bojama kako bi i bebi bio zanimljiv.

 

Ostale neophodne stvari

Deka – dekice za bebe su mekane i lagane. Preporuka je da imate barem dvije, jednu laganiju i jednu deblju.

Dude – duda će vam dobro doći ako vaša beba nakon hranjenja i bočice nastavlja ustima sisati. Dude također mogu umiriti bebu prije spavanja ili kad je vama potreban predah.

Ljuljačka za bebe  – nije nužna, ali dobro dođe da barem na kratko predahnete. Bitno je da ima nulti položaj da beba može ravno ležati, da nema pritisak na kralježnicu.

Ležaljke – slično kao ljuljačka. Većina radi na principu da se pomiče kako se pomiče beba, te se na taj način lagano ljuljaju i smiruju vašu bebu, a da ne spominjemo koliko će vaše dijete uživati u tome.

Vrtuljak za bebin krevetić – većina beba voli vrtuljke jer su šareni što im vizualno privlači pažnju jer imaju ugodne melodije. Možete naći vrtuljke koji emitiraju zvukove iz prirode kao što su šum valova ili kiše koji na djecu imaju umirujući djelovanje. Vrtuljak će vam pomoći da beba lakše utone u san ili da se zabavi na sigurnom mjestu u svom krevetiću na nekoliko minuta kako bi obavili neke od kućanskih poslova.

Noćna lampa – će vam sigurno dobro doći, pomoći će vam da se bolje orijentirate u sobi preko noći za vrijeme hranjenja. Noćne lampe daju manju svjetlost što je dobro da ne razbudite pospanu bebu, a i sebe.

 

 

 

 

 

Sačuvano u omiljne
Garderoberi 68938
Ormar Belis Loft sa 3 vrata Kategorija: Garderoberi Marka: BELIS   Širina 12...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
496,92 KM
Ušteda 30%
709,90 KM
Sačuvano u omiljne
USKORO DOSTUPNO! Dimenzije komode: Širina 86cm Visina 82 cm Dubina 45cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
349,90 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci